Dobromysl obecná (Oregano), kont. 0,5 l
Oblíbená vytrvalá, kořenitě aromatická bylinka s tmavě růžovými květy.
Dobromysl obecná (Oregano), kont. 0,5 l
Oblíbená vytrvalá, kořenitě aromatická bylinka s tmavě růžovými květy.
Parametry a vlastnosti
Barva květu | růžová |
---|---|
Dostupnost | skladem |
Kontejner | 0,5 l |
Botanický název | Origanum vulgare |
Použití | kořenina |
Půda | hlinito-písčitá, vzdušná |
Intenzita růstu | střední |
Stanoviště | slunečné |
Výška v květe | 40 cm |
Mrazuvzdornost | -29°C |
Doba kvetení | VI-VIII |
Výška v liste | 30 cm |
Popis
Charakteristika: Oregáno je aromatická vytrvalá rostlina s vysokou rozvětvený stonkem. Listy jsou aromatické, menší, vejčité a jemně plstnaté. Směrem dolů jsou listy větší. Stonky starších rostlin mají tendenci dřevnatět. Voňavé květy jsou světle růžové barvy, rostou ve formě soukvětí na polovzpřímený až vzpřímených stoncích.
Léčivé účinky: Léčí chřipku, kašel, bolesti hlavy, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Podporuje chuť k jídlu a trávení.
Pěstování: Oregáno oblibě slunné stanoviště a hlinito-písčitou propustnou půdu. Je výborně mrazuvzdorné (až do - 28 °C) a dobře se pěstuje i v nádobách.
Využití v kuchyni: Koření se jím saláty, omáčky z rajčat, rajčatové polévky, zelenina, vaječné jídla, polévky, mořské kraby, salámy, husté polévky, guláš a jídla ze sýra, používá se při pečení a grilování masa as oblibou k jehněčímu a telecímu, jakož i dušenému masu. Doporučuje se kombinace s bazalkou a pepřem. Rostlina je častou součástí kořeninových směsí.
Léčivé účinky: Léčí chřipku, kašel, bolesti hlavy, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Podporuje chuť k jídlu a trávení.
Pěstování: Oregáno oblibě slunné stanoviště a hlinito-písčitou propustnou půdu. Je výborně mrazuvzdorné (až do - 28 °C) a dobře se pěstuje i v nádobách.
Využití v kuchyni: Koření se jím saláty, omáčky z rajčat, rajčatové polévky, zelenina, vaječné jídla, polévky, mořské kraby, salámy, husté polévky, guláš a jídla ze sýra, používá se při pečení a grilování masa as oblibou k jehněčímu a telecímu, jakož i dušenému masu. Doporučuje se kombinace s bazalkou a pepřem. Rostlina je častou součástí kořeninových směsí.
Doporučujeme dokoupit
Naposledy viděno