- Úvod
- >>
- Živý plot
- >>
- Jedlý živý plot
- >>
- Jeřáb mitschurinii ´AMIT´ 50-60 cm, kont. 2 l
Jeřáb mitschurinii ´AMIT´ 50-60 cm, kont. 2 l
Nižší, kompaktní jeřáb s jemně pikantními plody bohatými na vitamíny.
Jeřáb mitschurinii ´AMIT´ 50-60 cm, kont. 2 l
Nižší, kompaktní jeřáb s jemně pikantními plody bohatými na vitamíny.
Parametry a vlastnosti
Výška | 1-2 m |
---|---|
Použití | solitér, živý plot |
Půda | propustná, humózní |
Intenzita růstu | střední |
Stanoviště | sluneční, polostín |
Mrazuvzdornost | -37°C |
Doba kvetení | V - VI |
Barva květu | bílá, smetanová |
Dostupnost | skladem |
Sběr plodů | VII- VIII |
Kontejner | 2 l |
Prodejní velikost | 50-60 cm |
Botanický název | Sorbaronia mitschurinii ´Amit´ |
Popis
Charakteristika: Jeřáb mitschurinii 'AMIT' patří mezi jeřáby nižšího vzrůstu. Dorůstá do výšky 1-2 m. Roste velmi rychle a vytváří kompaktní opadavý keř. Listy jsou oválné a na podzim se zbarvují do atraktivních červených odstínů. Kvete od května do června jemnými bílými až smetanovými květy. Černé plody jsou měkké a mají jemnou pikantní chuť.
Pěstování: Jeřáb, nazývaný také černá jeřabina, je nenáročná samosprašná, vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. Může být pěstována i ve tvaru stromu stříháním spodních výhonů. Je odolná vůči mrazu, ale i vůči škůdcům. Pěstuje se zejména kvůli plodům, protože obsahují hodně vitamínu C, jódu a železa. Plody dozrávají na podzim. Zpracovávají se stejně jako plody černého rybízu nebo jeřábu - konzumují se čerstvé nebo sušené, dělají se z nich marmelády a kompoty. Prokázaly se i jejich příznivé účinky při léčbě rakoviny. Jeřáb se často vysazuje i jako živý plot, který má navíc i chutné a zdravé plody.
Pěstování: Jeřáb, nazývaný také černá jeřabina, je nenáročná samosprašná, vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. Může být pěstována i ve tvaru stromu stříháním spodních výhonů. Je odolná vůči mrazu, ale i vůči škůdcům. Pěstuje se zejména kvůli plodům, protože obsahují hodně vitamínu C, jódu a železa. Plody dozrávají na podzim. Zpracovávají se stejně jako plody černého rybízu nebo jeřábu - konzumují se čerstvé nebo sušené, dělají se z nich marmelády a kompoty. Prokázaly se i jejich příznivé účinky při léčbě rakoviny. Jeřáb se často vysazuje i jako živý plot, který má navíc i chutné a zdravé plody.
Doporučujeme dokoupit
Naposledy viděno