Libeček lékařský ´MAGGIKRAUT´ kont. 0,3 l
Rychle rostoucí trvanlivá bylina s aromatickými listy, využívaná v gastronomii.
Libeček lékařský ´MAGGIKRAUT´ kont. 0,3 l
Rychle rostoucí trvanlivá bylina s aromatickými listy, využívaná v gastronomii.
Parametry a vlastnosti
Stanoviště | sluneční |
---|---|
Mrazuvzdornost | -30°C |
Doba kvetení | VI - VIII |
Barva květu | žlutá |
Dostupnost | skladem |
Kontejner | 0,3 l |
Šířka | 60-80 cm |
Výška | 40 cm |
Použití | v kuchyni |
Půda | středně těžká, hlinitá, vápenatá |
Intenzita růstu | středne rychle rostoucí |
Popis
Charakteristika: Libeček lékařský je vytrvalá rostlina, která nesmí chybět v žádné bylinkové zahradě. Všechny části libečku mají typickou, sladkou, aromatickou maggi (vegeta) vůni i chuť. Libeček má vzhled mohutně vzrostlého celeru. Listy jsou kopinatého tvaru a mají mírně ozubený okraj. Kvete světlo žlutými květy od června až do srpna.
Pěstování: Vyhovuje mu mírně vlhká, středně těžká půda s dobře proleželou kompostem. Má ráda stinné prostředí a vlhké podnebí.
Kuchyňské využití: Semena vyluhujeme v brandy a osladíme cukrem, přidáváme do likérů, rozdrcené do chleba a pečiva. Čerstvé nebo sušené listy, usušený umletý kořen přidáváme do masných polévek, k dušenému masu, sýru. Čerstvým listem kořeníme omáčky, saláty, polévky, zeleninová jídla, drůbež a ryby. Přidáváme ho i do másla a brynzy. Listy libečku s koprem a bazalkou, tvoří kořením dietní kuchyně. Čaj pijeme pro jeho pikantní chuť. Libeček se používá také k aromatizaci některých druhů tabákových směsí.
Pěstování: Vyhovuje mu mírně vlhká, středně těžká půda s dobře proleželou kompostem. Má ráda stinné prostředí a vlhké podnebí.
Kuchyňské využití: Semena vyluhujeme v brandy a osladíme cukrem, přidáváme do likérů, rozdrcené do chleba a pečiva. Čerstvé nebo sušené listy, usušený umletý kořen přidáváme do masných polévek, k dušenému masu, sýru. Čerstvým listem kořeníme omáčky, saláty, polévky, zeleninová jídla, drůbež a ryby. Přidáváme ho i do másla a brynzy. Listy libečku s koprem a bazalkou, tvoří kořením dietní kuchyně. Čaj pijeme pro jeho pikantní chuť. Libeček se používá také k aromatizaci některých druhů tabákových směsí.
Doporučujeme dokoupit
Naposledy viděno