- Úvod
- >>
- OVOCNÉ STROMY
- >>
- Třešeň ´BURLAT´ podn. ptáčnice, prostok.
Třešeň ´BURLAT´ podn. ptáčnice, prostok.
Tmavá raní polochrupka, odolná vůči chorobám a mrazu.
Třešeň ´BURLAT´ podn. ptáčnice, prostok.
Tmavá raní polochrupka, odolná vůči chorobám a mrazu.
Parametry a vlastnosti
Půda | vzdušní, propustná, úrodní |
---|---|
Stanoviště | slunečné, polostín |
Dostupnost | skladem |
Sběr plodů | 2. třešňový týden (podle pěstitelské oblasti) (8. 6. – 18. 6.) |
Kontejner | prostokořenná |
Podnož | ptáčnice - silně rostoucí podnože, pozdější nástup do rodivosti, vhodné i do méně úrodných půd, vytvářejí větší korunu, nevyžadují oporu |
Prodejní velikost | 160-180 cm |
Botanický název | Prunus avium ´Burlat´ |
Popis
Charakteristika: Odrůda ´BURLAT´ je tmavá polochrupka dozrávající v 2. třešňovém týdnu (začátkem června) s velkými sladkými plody vhodnými hlavně pro přímý konzum. Dužina je tužší, aromatická, tmavší červená a silně barvící. Tvar plodu je srdcovitý, středně velký až velký. Lze ji pěstovat ve všech oblastech vhodných pro pěstování třešní a také ve vyšších polohách. Třešně 'BURLAT' nejsou náchylné na vrtule ani moniliózu a nejsou zvlášť náročné na stanoviště. Není samosprašná, opylovačů může být například odrůda Karešová nebo Rivan.
Pěstování: Před výsadbou zkrátíme kořenový systém maximálně o 1/3 délky, řezem odstraníme i případné poškozené kořeny. Jemné vyživovací kořeny nezkracujeme. Do vykopané jámy postavíme stromek tak, aby místo štěpování (zhrubělá část kmínku) bylo umístěno 5-10 cm nad zemí. Ihned po výsadbě je třeba zkrátit postranní výhony koruny na 1/3 až 1/4 délky a středník o 1/3 délky.
Pěstování: Před výsadbou zkrátíme kořenový systém maximálně o 1/3 délky, řezem odstraníme i případné poškozené kořeny. Jemné vyživovací kořeny nezkracujeme. Do vykopané jámy postavíme stromek tak, aby místo štěpování (zhrubělá část kmínku) bylo umístěno 5-10 cm nad zemí. Ihned po výsadbě je třeba zkrátit postranní výhony koruny na 1/3 až 1/4 délky a středník o 1/3 délky.
Doporučujeme dokoupit
Naposledy viděno